Marian van Olst geeft inmiddels ruim acht jaar SketchUp cursussen op verschillende locaties in Nederland. Als interieurarchitect werkt ze al ruim tien jaar met SketchUp en ze kent het programma door en door.

Haar rustige maar gedreven houding en duidelijke uitleg zorgen ervoor dat iedereen in staat is zelf met SketchUp te werken. Marian neemt de tijd om iedere klik met de muis, stap voor stap uit te leggen en ervoor te zorgen dat SketchUp ook voor jou geen geheimen meer kent.

Marian is ook auteur van het boek '3D tekenen met SketchUp'. 

Hoe het begon:

‘Ik heb ons aangemeld!’ Haar enthousiasme was groot. Het was 2008. Ik werkte als freelance interieurontwerper. En mijn collega vertelde met glimmende ogen over een ééndaagse cursus SketchUp. Een programma dat in opkomst was bij interieurarchitecten. Ik had op dat moment nog geen idee van wat ik ermee kon. Maar oké; ik ging mee. Al snel ontdekte ik de bruikbaarheid ervan.


Leren door veel te doen:

Tegenwoordig werk ik dagelijks met SketchUp. Ik kan niet meer zonder. Maar dat ging niet vanzelf. Ik leerde het programma met vallen en opstaan kennen. Door tijdgebrek duurde het maanden voor ik SketchUp voor het eerst in een opdracht gebruikte. Uit mijn cursusaantekeningen kon ik niet erg wijs meer worden, maar gelukkig kende een collega-freelancer iemand die SketchUp goed beheerste en mij het programma in een paar middagen kon leren.

Een boek en struinen over internet maakten mijn leerschool compleet. Twee jaar later beheerste ik het programma tot in de puntjes. Ik wist precies wat de valkuilen en mogelijkheden voor interieurontwerpers waren. Via sociale media ontdekte ik dat veel collega’s het programma ook wilden leren.

Eerste Sketchup cursus was een feit :-)

Tijd voor de stoute schoenen. Ik zou die cursus SketchUp gaan verzorgen! Met een eenvoudige website en zonder ook maar een letter cursusmateriaal kondigde ik op LinkedIn een cursus SketchUp 3D-tekenen voor interieurprofessionals aan. Het verbluffende resultaat: direct tien aanmeldingen. Ik moest als een dolle aan de slag. Hand-outs schrijven. Maar de eerste cursus was een feit!


Wat een kick! Door het enthousiasme van de deelnemers stond ik zelf ook te stuiteren.


Dit wilde ik vaker doen!


En zo geschiedde...

Al ruim 8 jaar geef ik Sketchup trainingen aan collega's. Dat is zo ontzettend leuk om te doen, na elke les weer zoveel vodoening. Cursisten gaan altijd blij naar huis en daar doe je het voor!

Het resultaat is een goed ‘driedimensionaal’ inzicht voor de opdrachtgever uiteindelijk!

Ach en waarom ook niet een boek schrijven?

De stap naar een boek was klein met alle ervaring die ik had, dacht ik ;-)

Niets was minder waar, het werd een kluif. Maar zo verschrikkelijk tof om te doen en trots op het resultaat. Ondertussen ligt de derde editie van het boek: 3D tekenen met Sketchup in de (online) winkels. 


Tot slot...

Ik ben een GROOT FAN van SketchUp en vind het ontzettend leuk om mijn kennis over het programma te delen en iedereen te laten zien wat de mogelijkheden zijn.

Een kleine waarschuwing op de bijsluiter: het kan verslavend zijn!

OOK ZO ENTHOUSIAST GEWORDEN?