SketchUp 2021: Nieuw uiterlijk en een verbeterde workflow
20 november 2020 
5 min. leestijd

SketchUp 2021: Nieuw uiterlijk en een verbeterde workflow

Yes, SketchUp 2021 is uit!
Normaliter verschijnt de nieuwe versie aan het begin van het jaar, maar nu iets eerder dan ‘normaal’, maar ja wat is normaal dit jaar 😉

Na 8 jaar is SketchUp is volledig in een nieuw jasje gestoken. Het nieuwe logo is afgeleid van de eenvoud van een kubus en gebouwd met behulp van geavanceerde tools binnen SketchUp. Het is dus echt een vorm die in 3D is gebouwd. Bovendien sluit de nieuwe stijl goed aan bij de rest van het Trimble-ecosysteem.

 

Nieuwe huisstijl van SketchUp 2021

Wat is er behalve het uiterlijk nieuw in SketchUp 2021?

  • Predesign
  • Live Components
  • Verbeterde model organisatie met Tags
  • SketchUp Labs

 

PreDesign de nieuwe manier om te starten in SketchUp
In SketchUp Pro 2021 is PreDesign gelanceerd, een gloednieuwe online onderzoekstool voor het eerste ontwerp-stadium. Deze tool biedt ontwerpers van o.a. gebouwen en buitenruimten alle informatie die ze nodig hebben om invloeden van het klimaat op de juiste manier in hun eerste concepten te verwerken. Zo bepaalt je de juiste richting voor je ontwerp voordat het 3D ontwerpproces begint.

Dankzij PreDesign levert je betere ontwerp-projecten op en krijgen ontwerpers meer informatie om voorlopige oplossingen te beïnvloeden. PreDesign wordt daardoor de nieuwe manier om architectonische ontwerp-projecten in SketchUp te ‘starten’!

SketchUp Pre Design nieuw functie 2021

Voorbeeld van Pre Design in SketchUp 2021

 

Live Components
Een nieuw soort configureerbare objecten voor SketchUp. Deze componenten zijn beschikbaar voor alle gebruikers (lees: te gebruiken met alle versies) om live in SketchUp in te laden en te configureren!

Je kan toegang krijgen tot de Live Components door het 3D Warehouse te openen en naast het zoekvenster op het vergrootglas te klikken. Bij geavanceerde opties zet je Live Components aan. Dan zie je alle Live Components die er momenteel beschikbaar zijn. Deze zijn tot dusver gemaakt door SketchUp Labs. In de toekomst komen er waarschijnlijk andere makers en ook modellen bij.

Selecteer een component en klik op Live Component configureren. Het component wordt in een nieuw venster geopend en kan je alle voorkeuren aanpassen en invoeren naar wens. Zodra je klaar bent, klik je op de button Downloaden en laadt het component in je SketchUp model. In tegenstelling tot Dynamic Components, hertekenen Live Components zichzelf terwijl je de aanpassingen maakt.

Live Components in SketchUp 2021

 

Nieuwe huisstijl van SketchUp 2021

 

Betere model-organisatie met Tags
Maak 3D modellen die beter zijn dan alle andere modellen, met name grote complexe modellen. Dat is precies de reden waarom SketchUp 2021 een veel betere model-organisatie heeft:

  • Tag Folders – Het wordt gemakkelijker voor ontwerpers om grote en complexe modellen met een lange lijst van Tags en Scenes te onderhouden. Met Tag Folders kan je Tags organiseren en catalogiseren op basis van attributen, bouwniveaus of ontwerp-opties. Deze functie is ook beschikbaar in LayOut, waardoor gebruikers grotere gedeelten van een model viewport kunnen uitschakelen of aanzetten bij het samenstellen van 2D-tekeningen.
  • Tag Filtering – De nieuwe filter-optie in het Tags paneel van SketchUp maakt het een stuk eenvoudiger om te zoeken naar Tags in je model en om snel de zichtbaarheid van individuele Tags te controleren, Tag-gebaseerde selecties te maken in het modelvenster of de eigenschappen en styling van Tags te bewerken. Als je lange Tag lijsten met een bepaalde hiërarchie in naamgeving hebt georganiseerd, zal Tag Filtering de creatie van mappen aanzienlijk versnellen, zodat je tot op een voorvoegsel nauwkeurig kunt filteren en de Tags die je zoekt kan toevoegen.

Betere workflow met Tags

SketchUp Labs
Live Components is de eerste functie die wordt uitgebracht onder een nieuw programma genaamd “SketchUp Labs”. Het SketchUp Labs programma vertegenwoordigt een nieuwe manier waarop SketchUp functies ontwikkelt en uitbrengt. Functies die als onderdeel van dit bèta-programma zijn uitgebracht, zijn nog in ontwikkeling, maar zijn wel van waarde voor de gebruikersgemeenschap.

Het uitbrengen van een ‘Labs’ functie stelt SketchUp in staat om eerder feedback te verzamelen, zodat ze de prioriteit van toekomstige ontwikkeling beter kunnen bepalen. Functies die deel uitmaken van het Labs programma zijn misschien minder gepolijst, maar juist bedoeld om nieuwe functies sneller aan de gebruiker te leveren en daarmee eerder te kunnen testen in echte workflows.

SketchUp Labs

Samengevat in een video

NIEUW IN SKETCHUP 2021

Is het al compatibel met Plugins, extensies en render software?

Soms duurt het even dat de nieuwste release van SketchUp compatibel is met diverse plugins, extensies en render software.
Check daarvoor even de site van de betreffende plugin of software of het al ‘praat’ met elkaar.
Los daarvan kan je SketchUp al gewoon downloaden en uitproberen natuurlijk. Je kan evengoed SketchUp 2020 op je computer laten staan en nog gebruiken.
SketchUp 2021 zal de oudere versies niet overschrijven!

Wat is je huidige situatie?

Gebruikers met een geldige Subscription
Iedereen met een geldige SketchUp Pro Subscription heeft recht op een gratis upgrade! Download hier SketchUp Pro 2020 en met je Trimble ID kan je direct aan de slag!

Gebruikers met een Classic License met geldige Maintenance
Iedereen met een geldige SketchUp Pro Maintenance heeft recht op een gratis upgrade! Je ontvangt van ons of uw reseller automatisch uw nieuwe serienummer op het bekende e-mailadres. Vanwege de verwachte drukte kan dit iets langer duren dan dat je normaal van Sketchup.nl gewend bent. Maar gelukkig kunt u alvast met de 30-daagse demoversie van SketchUp Pro 2021 (volledig functioneel) aan de slag!

Gebruikers met een Classic License met verlopen Maintenance
Gebruikers met een Classic License met verlopen Maintenance kunnen converteren naar een Subscription.

Gebruikers met SketchUp Pro 8 of eerder
Gebruikt u nog SketchUp Pro 8 of eerder, dan kunt u helaas niet converteren naar een Subscription en dient u een nieuwe licentie aan te schaffen.

Gebruikers met een geldige educatieve licentie
Iedereen met een geldige SketchUp Pro licentie voor educatief gebruik heeft recht op een gratis upgrade! U ontvangt van ons of uw reseller automatisch uw nieuwe serienummer op het bekende e-mailadres. Vanwege de verwachte drukte kan dit iets langer duren dan dat u normaal van ons gewend bent. Maar gelukkig kunt u alvast met de 30-daagse demoversie van SketchUp Pro 2021 (volledig functioneel) aan de slag!

 

Ik wens je heel veel SketchUp plezier met deze mooie nieuwe features is SketchUp 2021.

 

Bron:
SketchUp.nl
SketchUp.com
SketchUpPlaza.nl

Over de schrijver
Willem Zwanenburg
Door

Willem Zwanenburg

op 20 Nov 2020

Dit leest inderdaad weer lekker weg. Simpel, direct to the point.............Top deze samenvatting. Zijn er ook al plannen voor webinars in de planning over bovenstaande items bij Sketchup PLAZA? Ben reuze benieuwd.

Marian-vanOlst
Door

Marian-vanOlst

op 20 Nov 2020

Video is vanavond in de community geplaatst Willem. Die is hier ook aan toegevoegd trouwens :-)

Reactie plaatsen