Waarom LayOut van SketchUp onmisbaar is voor interieurprofessionals
13 april 2023 
5 min. leestijd

Waarom LayOut van SketchUp onmisbaar is voor interieurprofessionals

Als interieurprofessional ben je non-stop bezig met het bedenken van ontwerpen, materialen uitzoeken en het maken van presentaties. En om je werk sneller en professioneler te maken, is het belangrijk dat je de juiste tools gebruikt. En daarom wil ik je graag kennis laten maken met LayOut van SketchUp. Dit is een handige tool die speciaal ontworpen is voor het presenteren en documenteren van ontwerpen en modellen die je in SketchUp hebt gemaakt. LayOut een zeer krachtige tool waar ontzettend veel mogelijkheden mee zijn en daarom onmisbaar is voor de interieurprofessional. Bovendien als je de subscription (abonnement) van SketchUp Pro of -Studio hebt, dan zit LayOut daar ook bij!
Dus waarom deze handige tool niet gebruiken?


Wat is LayOut van SketchUp? 
LayOut is een tool die is ontworpen om SketchUp-modellen en -ontwerpen te presenteren en te documenteren. Met LayOut kun je verschillende weergaven van je SketchUp model creëren, zoals plattegronden, doorsneden (2D en 3D), aanzichten en 3D-weergaven (perspectief of isometrie). Je kunt ook tekst, afbeeldingen en annotaties (aantekeningen en notities) toevoegen om je ontwerp te verduidelijken en te presenteren aan klanten, collega's en/of uitvoerders..


7 redenen om LayOut te gebruiken: 

1. Efficiëntie (lees: tijd besparen)
LayOut is volledig geïntegreerd (gelinkt) met SketchUp, wat betekent dat je snel en eenvoudig je modellen kunt importeren en bijwerken zonder dat je steeds tussen verschillende software hoeft te schakelen.

Stel je hebt een presentatie gemaakt in andere software dan LayOut. 15 pagina’s en op iedere pagina heb je 2 à 3 JPG’s toegevoegd, die je eerst vanuit SketchUp hebt geëxporteerd. Zeg 15 - 20 minuten werk (export, instellingen opslaan, import, schuiven, uitlijnen etc). Zodra de presentatie klaar is, kom je erachter dat er een paar aanpassingen gedaan moeten worden in het SketchUp model. Opnieuw kost dat 15 - 20 minuten werk om de JPG’s te exporteren en te vervangen in de andere software. Lees: veel extra handelingen!

Doordat LayOut gelinkt is aan je SketchUp model, is het een kwestie van de aanpassing doen in SketchUp en deze opslaan. Je gaat naar LayOut en daar update je het venster (viewport) waarin het aanzicht van het SketchUp model zichtbaar is. Alle aanpassingen worden op iedere pagina waar het SketchUp model op voorkomt doorgevoerd.
Hierdoor bespaar je veel tijd en verhoog je je productiviteit!!

2. Professionele presentaties maken:
Als je presentaties professioneel ogen, dan maakt dat echt een groot verschil in hoe jouw werk wordt ontvangen door klanten. In LayOut zijn veel tools aanwezig om je ontwerp nog meer te verduidelijken. Zoals teksten, maatlijnen, aanwijzers, lijnen, die je kan vormgeven naar wens. Daarnaast kan JPG/PNG’s (afbeeldingen) invoegen, dit kan je helpen om je ontwerp professioneel te presenteren en visueel aantrekkelijk te maken. Door deze tools te gebruiken, toon je als interieurprofessional dat je investeert in de presentatie van je werk en dat je aandacht besteedt aan de details. Wanneer je een indrukwekkende presentatie geeft, kan je je klanten overtuigen van je vaardigheden en expertise. Een professionele uitstraling kan ook het vertrouwen van klanten wekken. Door het gebruik van LayOut kan je je onderscheiden van andere interieurprofessionals!3. Nauwkeurig
Met SketchUp en LayOut kan je tot op de millimeter nauwkeurig werken! In Nederland werken we in de bouwwereld in millimeters en dat kan in SketchUp tot wel 6 decimalen achter de komma ofwel 0,000000 mm…hoe nauwkeurig wil je het hebben? De maatlijnen die je plaats in LayOut zijn gelinkt aan het SketchUp model. Waardoor direct de juiste maten worden weergegeven, zodra je een maatlijn plaatst. Dit voordeel heb je met andere software zeker niet. Dan zal je in SketchUp de maten moeten opmeten en deze handmatig moeten toevoegen.

Op één pagina kan je in LayOut verschillende SketchUp aanzichten plaatsen en deze op verschillende schalen instellen. Zo kan je details uitvergroten naar schaal 1:5 of zelfs 1:1. De standaard schalen die we in de bouwwereld gebruiken, zijn al voor ingesteld. (1:200, 1:100, 1:50, 1:20, 1:10 etc.) Door gebruik te maken van LayOut kun je ervoor zorgen dat je presentaties nauwkeurig zijn en volledig overeenkomen met je SketchUp-modellen. Dit vermindert de kans op misverstanden en verkeerde interpretaties van je ontwerp.

LayOut van SketchUp

4. Goedkoper en efficiënter dan andere software
Een groot voordeel van LayOut is dat het onderdeel is van je SketchUp Pro en - Studio subscription. Dit betekent dat je niet extra hoeft te betalen voor een apart softwarepakket om presentaties te maken. Het is een slimme en kosteneffectieve keuze om gebruik te maken van LayOut als onderdeel van je SketchUp Pro-subscription. LayOut is specifiek ontworpen voor het presenteren en documenteren van SketchUp-modellen en -ontwerpen, dus het biedt alleen de functies die nodig zijn voor deze taken en werkt dus heel efficiënt. Waarom zou je LayOut niet gebruiken met alle voordelen die we hier noemen?

5. Gemakkelijk delen van ontwerpen
Met LayOut kun je gemakkelijk ontwerpen delen met anderen door presentaties te exporteren als PDF- of afbeeldingsbestanden (JPG/PNG). Dit betekent dat je je ontwerpen kunt delen met klanten of collega's die geen SketchUp hebben, wat de communicatie en samenwerking vereenvoudigt. Dit maakt de communicatie met klanten en uitvoerders veel gemakkelijker en efficiënter. Het delen van ontwerpen via LayOut kan ook helpen bij het verminderen van onduidelijkheden en misverstanden, omdat iedereen dezelfde presentatie heeft ontvangen eventueel voorzien met de laatste datum van uitgifte. Dit kan het ontwerpproces stroomlijnen en ervoor zorgen dat het project op tijd en binnen het budget wordt afgerond.

6. Het is LEUK om mee te werken!
Naast het feit dat LayOut in de eerste plaats bedoeld is als een tool voor het maken van professionele presentaties en documentatie, is het ook heel leuk om mee te werken! SketchUp + LayOut = LEUK! LayOut biedt veel creatieve mogelijkheden, zoals het maken van eigen templates (toevoegen van elementen en kleuren van je eigen huisstijl), het importeren van afbeeldingen en het werken met geavanceerde functies zoals lagen en groepen. Dit alles stelt je in staat om je ontwerpen en presentaties te verfraaien en er een persoonlijk tintje aan te geven. Het is dus niet alleen een handige en professionele tool, maar ook een leuke en creatieve manier om je ontwerpen te presenteren!

7. Veel mogelijkheden
Kortom wij zijn fan van LayOut en van de vele mogelijkheden! Of je nu een moodboard wilt maken, een werk- of constructietekening, een shoppinglist, een simpele plattegrond met wat maatlijnen of een doorsnede van een interieur of meubel, de mogelijkheden zijn eindeloos.

LayOut van SketchUp


LayOut van SketchUp


Hieronder nog even alle functies van LayOut:

  • Verschillende papierformaten
  • Import van: JPG, PNG, DWG en ook Excel
  • Export naar: PDF, JPG, PNG , TIFF en DWG
  • Teksten, maatlijnen, shapes* en annotaties toevoegen
  • Presentaties in Full-screen modus, dus geen Powerpoint meer nodig
  • Eigen templates maken en opslaan
  • Je SketchUp model op schaal instellen
  • Scrapbook (soort 2D componenten >> handig voor renvooi en verlichtingsplannen etc)

*Shapes zijn bijvoorbeeld handig voor arceringen, vlekken plannen, draairichting van deuren en nog veel meer :-)

Kortom LayOut van SketchUp is:
Efficient, professioneel, nauwkeurig, handig, uitgebreid en LEUK!
Dus onmisbaar voor de interieurprofessional.


Overtuigd van alle voordelen, maar geen idee waar je moet starten?
Wij helpen je graag verder op locatie of online. Met een dagcursus ben jij helemaal op de hoogte van de verschillende mogelijkheden >> klik hier voor de eerstvolgende cursus.

Al ervaren met LayOut?
Check dan even dit blog!

Have LayOut fun!

LayOut voorbeelden

Over de schrijver
Reactie plaatsen