Wat is er nieuw in Sketchup 2019
11 april 2019 
1 min. leestijd

Wat is er nieuw in Sketchup 2019

Ieder jaar komt Sketchup met nieuwe features. Zo ook in Sketchup 2019! Wat er dit jaar ook nieuw is het abonnement. Hiermee krijgt je – naast toegang tot de gebruikelijke desktopversie – ook toegang tot de premium webversie, ongelimiteerde opslag in de cloud en SketchUp Viewer apps voor mobiel, Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR).

De nieuwe Sketchup features zijn:

 • Welkomstscherm:
  • Files tab: direct toegang tot nieuwe, recente of herstelde projecten;
  • Learn tab: toegang tot SketchUp’s Learning Management, forum en YouTube kanaal;
  • Licensing tab: toegang tot licentie gerelateerde informatie.
 • Toolbar: ‘My Account’ knop rechtsboven in SketchUp Pro en LayOut voor toegang tot je accountinformatie en om uit te loggen van een apparaat.
 • Lijnstijlen: Voeg stippellijnen toe om bijvoorbeeld een eigendoms grens of gedeelte om bij te bouwen aan te geven.
 • 2018 DWG / DXF import en export
 • Tape Measure tool: Het rolmaatje geeft nu ook informatie over de lengte van geselecteerde lijnen, oppervlakte van vlakken en coördinaten van hulplijnen/-punten en intersecties d.m.v. een inferentielabel.

Bron nieuwe features: Sketchup.nl

Wat kan je met de nieuwe features?

Het welkomstscherm ziet er dus iets anders uit dan in versie 2018. Wat ik daar heel fijn aan vind is dat Sketchup meteen de herstelde versie toont nadat een tekening vast is gelopen, oftewel Bugsplat. Waarschijnlijk wel herkenbaar 😉 Zodra je Sketchup weer opnieuw opent vraagt Sketchup zelf of je de laatste herstelde versie wilt openen. Je hoeft de Autosave dus niet zelf op te zoeken.

Na lang wachten hebben ze dan eindelijk stippellijnen toegevoegd. Een feature waar menig Sketchupper lang op heeft gewacht. In het begin moest ik even wennen, dat je alleen bij lagen een stippellijn kan instellen. In eerste instantie had ik het zelf fijner gevonden als ik een geselecteerde lijn kon omzetten naar een stippellijn naar keuze. Het is even creatief denken, maar ondertussen ben ik er aan gewend en pas ik het wel toe in mijn projecten. Van deze feature heb ik een korte video opgenomen.

Nog een aanpassing in de Tape Measure tool. Het lijkt een kleine aanpassing, maar is er eigenlijk wel eentje die toch wat tijd bespaart. Voorheen moest je van punt tot punt selecteren met de Tape Measure tool om een maat te achterhalen. Nu hoef je maar even boven een lijn, eindpunt of vlak te zweven en Sketchup voorziet je van de nodige informatie. Extra in deze is dus de oppervlakte van een vlak en de coördinaten van een punt. Dit kan je ook terug zien in de video hieronder.

Naast de nieuwe features heeft Sketchup nu ook een abonnements vorm. Het abonnement heeft naast de desktop versie een paar extra’s. Waaronder toegang tot de premium webversie, ongelimiteerde opslag in de cloud en SketchUp Viewer apps voor mobiel, Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR). De instapprijs is hiermee in eerste instantie lager dan de desktop versie. Een helder overzicht kan je hier bekijken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen