arrow_drop_up arrow_drop_down
25 november 2019 

Wat is de prijs van Sketchup Pro en welke licentievormen zijn er?

Je wilt lekker met Sketchup Pro aan de slag en je wilt het programma aanschaffen. Je hebt het internet al helemaal afgestruind. Je ziet dat er diverse aanbieders zijn met verschillende prijzen en service etc. Vervolgens lees je dat er verschillende licentievormen zijn zoals; Classic, Subscription en Studio.

Als eerste is het handig om je licentie aan te schaffen bij een Nederlandse reseller, zodat je ook Nederlandse service en support krijgt en zeker bent van de juiste prijs. Je vindt alle resellers op de website van Sketchup.nl. Eenmaal daar op de website zie je links bovenin het logo van Design8 zij zijn de officiële distributeur van Sketchup hier in Nederland. Dit is ook de bron van alle informatie die je onder terug kan lezen.

Eerst meer lezen over de verschillende versies* van Sketchup > check dan dit blog
* Sketchup Pro, -Make en -Free.

Welke verschillende licentievormen zijn er van Sketchup?

Sinds begin 2019 is er een licentievorm toegevoegd aan Sketchup namelijk: Subscription (huren/abonnement)
Alles op een rijtje:

 • Classic
 • Subscription
 • Sketchup Studio

Classic
Een classic licentie is een aan jou toegewezen licentie zonder einddatum. Het geeft je toegang tot SketchUp voor een onbepaalde periode. De licentievorm behoort aan één persoon toe en mag niet met anderen gedeeld worden. Je kan deze licentie op twee computers activeren, maar niet tegelijkertijd gebruiken. Bijvoorbeeld voor desktop op kantoor en laptop voor thuis of klantbezoek.

Je activeert SketchUp met een serienummer en autorisatiecode.
Deze ontvang je per e-mail van de verkoper/reseller. Deze e-mail moet je dus goed bewaren!

Technische ondersteuning en versie-upgrades zijn los verkrijgbaar (Maintenance).

Maintenance
Als je Maintenance aanschaft, ontvang je zonder extra kosten alle upgrades, updates en support op installatie/autorisatie binnen de afgenomen periode. Maintenance voor 1 jaar is inbegrepen bij aankoop van een classic licentie. Na dat jaar kan je je Maintenance steeds weer met een jaar verlengen.

Als je een geldige Maintenance hebt, dan heb je altijd recht op de laatste versie van SketchUp Pro en op support bij installatie en autorisatie. Als je Maintenance gaat verlopen en je wilt dit recht blijven behouden, dan kan je ervoor kiezen je Maintenance te verlengen. Je kan er ook voor kiezen om je Maintenance later weer te activeren, je betaalt dan wel een extra bedrag (de zgn. Reinstatement Fee) bovenop de maintenance ter compensatie van de periode dat je geen maintenance hebt  afgenomen.

Voor het vernieuwen van licenties gelden de volgende prijzen (excl. BTW en per seat/licentie):

 • Reguliere Maintenance verlenging € 110
 • Maintenance minder dan 1 jaar verlopen € 165
 • Maintenance 1 tot 3 jaar verlopen € 220
 • Maintenance meer dan 3 jaar verlopen € 636
 • SketchUp Pro v8 of eerder € 636

Subscription:
Een subscription is een abonnement en hiermee huur je toegang tot SketchUp voor een bepaalde periode. De licentievorm behoort aan één persoon toe en mag niet met anderen gedeeld worden. De licentiehouder mag deze op twee computers activeren, maar niet tegelijkertijd gebruiken. Bijvoorbeeld voor desktop op kantoor en laptop voor thuis of klantbezoek.

Je activeert SketchUp met een account (Trimble ID) welke gebonden is aan je e-mailadres. Je activeert het NIET met een serienummer. Lees hier hoe u uw Subscription kunt activeren.

Technische ondersteuning en versie-upgrades zijn inbegrepen gedurende de looptijd van je subscription.

Lees hier hoe je je subscription kunt activeren.

Sketchup Studio:
Sketchup Studio heeft iets extra’s en dat is het analyseren van het model op energieverbruik, daglichttoetreding, thermisch comfort en HVAC.

Het toont jou voor zowel energieverbruik als daglichttoetreding direct de aandachtsgebieden waar de meeste winst te behalen valt. Aanpassingen aan je 3D ontwerp worden direct aan je teruggekoppeld.

Sketchup Studio is alleen als Subscription licentie verkrijgbaar.

De prijs per jaar is € 1.095

Voor meerdere (netwerk) licenties kijk dan even hier op de website van Sketchup.nl/licenties

Afbeelding 1: Prijzen Classic en subscription

Welke licentie vorm van Sketchup past het beste bij jou?

Ik krijg regelmatig de vraag: Welke licentievorm kan ik het beste nemen?
Het antwoord is echter heel persoonlijk!

Je moet jezelf een aantal vragen stellen zoals;

 • Ga ik gebruik maken van alle extra’s die bij Subscription aanwezig zijn zoals AR en VR viewers?
 • Wil ik ieder jaar up to date blijven?
 • Of werk ik gewoon jaren met een Classic licentie zonder updates?
 • Heb ik meerdere licenties nodig voor mijn medewerkers?

Bekijk afbeelding 1 nog eens goed en stel jezelf bovenstaande vragen, dan kom je al snel tot een passend antwoord!

Ik kan je wel aanraden om steeds up to date te blijven met de laatste versie. Sketchup komt ieder jaar met een aantal hele leuke updates (lees: nieuwe fijne functies). Veel nieuwe functies maken Sketchup nog leuker en sneller om mee te werken. Los van de nieuwe functies wordt er aan de achterkant van Sketchup ook gewerkt aan gebruiksgemak etc.

Zo kan ik echt niet meer zonder Section Fill die bij de update in 2018 zat. En sinds de update van 2019.2 kan je bij Export > 2D Graphic de lijndikte instellen. Dit zijn er nog maar 2 die heel waardevol zijn. Zo zijn er nog een aantal nieuwe/vernieuwde tools te noemen.

> Lees meer over de update van 2019.1
> Lees meer over de update van 2019.2

Over de schrijver
Reactie plaatsen